Interim Werken: Een Overzicht

Wat is interim werken?

Interim werken is het tijdelijk werken in een rol of functie bij een bedrijf, in plaats van een vast contract te hebben. Interim werkers worden vaak ingehuurd voor specifieke projecten of wanneer het bedrijf extra ondersteuning nodig heeft voor een bepaalde periode. Interim werken wordt ook wel freelance werken, interim management of tijdelijke arbeid genoemd.

Voordelen van interim werken

Er zijn veel voordelen verbonden aan interim werken. Voor veel mensen is het een manier om hun vaardigheden te ontwikkelen terwijl ze hun financiën op lange termijn beheren. Enkele andere voordelen van interim werken zijn:

Flexibiliteit

Een van de belangrijkste voordelen van interim werken is flexibiliteit. Je hebt als interim werknemer de mogelijkheid om te kiezen wat voor soort projecten je wilt aannemen en wanneer je wilt werken. Dit betekent dat je een werk-privéleven-balans kunt creëren die verleden bij jouw levensstijl.

Diverse ervaringen

Een ander voordeel van interim werken is de mogelijkheid om veel verschillende ervaringen op te doen terwijl je verschillende projecten werkt. Dit kan waardevol zijn voor je loopbaanontwikkeling en het vergroten van je netwerk.

Hogere inkomsten

De tarieven die interim-werkers vragen liggen over het algemeen hoger dan die van werknemers met een vast contract. Dit komt omdat bedrijven bereid zijn meer te betalen voor tijdelijk talent om zich zorgen te maken dat hun projecten op tijd af zijn en aan de gestelde eisen voldoen.

Korte werkperiode

Interim werken biedt de mogelijkheid om voor korte periodes bij een organisatie te werken. Dit is heel handig als je nieuwe vaardigheden kunt doen zonder je te binden aan een vast contract.

Nadelen van interim werken

Aan interim werken zijn ook enkele nadelen verbonden. voornaamste noemen we er enkele:

Onzekerheid

Een van de belangrijkste nadelen van interim werken is de onzekerheid van werk. Dit komt omdat je als uitzendkracht geen vast contract hebt en afhankelijk bent van de behoeften van de klant. Dit betekent dat je van project naar project moet gaan om aan de slag te blijven.

Geen voordelen

Als uitzendkracht ontvang je vaak geen secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals ziektekostenverzekering of pensioenplannen. Dit kan leiden tot extra kosten voor jezelf en het is belangrijk om dit van tevoren uit te zoeken voordat je aan een project begint.

Geen jobzekerheid

Een ander nadeel is dat interim-medewerkers alle zekerheid hebben als het gaat om werk. Zodra een opdracht voorbij is kan er vanuit het bedrijf geen zekerheid gegeven worden of er nieuwe opdrachten komen.

Geen teamgeest

Interim werken kan ook eenzaamheid teweegbrengen. Interim-werkers hebben namelijk geen groot team van afdelingen dat hen ondersteunt en ze kunnen zich geïsoleerd voelen.

Soorten interim werk

Interim management

Interim management is de meest vermoedelijke vorm van interim werken. Bij interim management wordt een interim werknemer ingehuurd om een ​​specifiek project van afdeling te managen voor een bepaalde periode. Dit kan variëren van enkele weken tot maanden of zelfs een jaar.

Freelance werken

Bij freelance werken werkt de interim medewerker op een zelfstandige basis voor een vast uur- of projecttarief. Op deze manier zijn de werktijden flexibel en kan de interim-werker zelf bepalen welk project hij/zij aanneemt.

Professionele diensten

Daarnaast zijn er ook professionele diensten die worden aangeboden door interim werkers. Dit kan variëren van boekhouding tot marketing en van sales management tot IT-ontwikkeling.

Tips voor interim-werkers

Als je bezig bent met tussentijds werk te doen, moet je op de volgende dingen letten:

Netwerken

Goed contact onderhouden met je netwerk is cruciaal om nieuwe projecten te bereiken. Enkele manieren om dit te doen zijn het bijwonen van evenementen en conferenties in jouw sector en de actieve ontwikkeling van LinkedIn.

Plan voor risico's

Als interim medewerker ben je afhankelijk van het vinden van oplossingen en kan je voorkomen dat je geen opdracht hebt. Je moet er dus altijd rekening mee houden dat de enige tijd kan duren voordat je een nieuwe opdracht vindt en inkomsten ontdekt.

Zorg voor je eigen belastingen

Als interim medewerker moet je je eigen belastingen betalen. Het kan handig zijn om een ​​boekhouder of accountant te raadplegen om aangifte te doen.

Maak gebruik van social media

Het is handig om jezelf in de schijnwerpers te zetten met goede post op sociale media. Zo kun je uiteindelijk meer projecten verzamelen en een grotere bekendheid opbouwen.

jezelf bewezen

Je moet ervoor zorgen dat je jezelf goed presenteert in je cv, op LinkedIn en andere online platforms. Het is belangrijk dat je jezelf goed verkoopt om meer opdrachten te krijgen.

Conclusie

Interim werken kan een uitstekende manier zijn om je vaardigheden te ontwikkelen en flexibel te werken. Er zijn wel enkele nadelen verbonden aan interim werken, zoals de onzekerheid van werk en het gebrek aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Het is belangrijk om een ​​goede voorbereiding te zijn, bijvoorbeeld door een plan voor risico's te maken en te zorgen dat je jezelf goed presenteert.

Ook interessant

Interim

Interim: De flexibele oplossing voor bedrijven Wat is interim?Interim is een gangbaar begrip in de zakenwereld en effectief naar de tijdelijke aandui ...

Lees verder

Droomjob Vinden

Interim voorbij: Droomjob VindenOp zoek gaan naar een nieuwe baan kan een intensieve en uitdagende ervaring zijn. Droomjobs lijken soms moeilijk te vi ...

Lees verder

Job Vinden

Job Vinden: Het vinden van een baan in de huidige arbeidsmarktHet vinden van een baan kan een moeilijke en stressvolle tijd zijn. Met de huidige econ ...

Lees verder