Alles wat je moet weten over de omvormer voor zonnepanelen

Als je gebruik maakt van zonnepanelen om zelf energie op te wekken, wil je er zeker van zijn dat je alle noodzakelijke componenten hebt om optimaal te genieten van je zonne-energiesysteem. Een van de belangrijkste elementen van een zonnepaneleninstallatie is de omvormer. In dit artikel bespreken we wat een omvormer is, hoe deze werkt en waarom deze belangrijk is voor je zonnepanelensysteem.

Wat is een omvormer zonnepaneel?

Een omvormer voor zonnepanelen is een elektronisch apparaat dat de gelijkstroom (DC) de zonnepanelen opwekken omzet in wisselstroom (AC), die geschikt is voor gebruik in huishoudens of gebouwen. In de meeste gevallen wordt de opgewekte stroom namelijk niet direct gebruikt, maar wordt deze opgeslagen in een batterij of teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op, maar huishoudelijke apparaten werken op wisselstroom. De omvormer zet deze gelijkstroom om in wisselstroom. Het conversieproces van gelijkstroom naar wisselstroom wordt uitgevoerd met behulp van halve golfrectificatie of volle golfrectificatie.

Hoe werkt een omvormer voor zonnepanelen?

Zoals hierboven vermeld, is de belangrijkste functie van de omvormer voor zonnepanelen om de gelijkstroom van de panelen om te plaatsen in wisselstroom. Er zijn verschillende soorten omvormers op de markt, waaronder de string-omvormer, de micro-omvormer en de vermogensoptimalisatie-omvormer. Laten we elk van deze even kort bespreken.

String-omvormer

Dit type omvormer is het meest waarschijnlijke type op de markt. Het wordt bekend op een centrale locatie en omvat meerdere zonnepanelen die in serie zijn geschakeld. Wanneer de gelijkstroom van de panelen de omvormer bereikt, wordt deze in één keer geactiveerd in wisselstroom.

Het grote voordeel van deze omvormer is dat deze relatief goedkoop is en het werkt met een groot aantal zonnepanelen. Aan de andere kant kan het zijn dat een aantal zonnepanelen minder goed is, waardoor het rendement van het hele systeem lager wordt.

Micro-omvormer

Een micro-omvormer is een klein apparaat dat op elk zonnepaneel wordt bevestigd. Het zorgt ervoor dat elk paneel onafhankelijk werkt. Dit betekent dat de prestaties van elk paneel niet van invloed zijn op de prestaties van de andere panelen. Er kan een defect paneel ook geïsoleerd worden en vervangen worden zonder dat deze invloed de werking van de andere panelen heeft.

Het grote voordeel van micro-omvormers is dat ze kunnen worden geïnstalleerd en onderhouden, en dat ze het rendement van uw systeem optimaal behouden. Dit komt echter met een hogere prijskaartje dan de string-omvormer.

Vermogensoptimalisatie-omvormer

Een vermogensoptimalisatie-omvormer is een combinatie van de bovenstaande twee omvormers. Het gebruikte micro-omvormers om de prestaties van individuele panelen te optimaliseren en gebundelde omvormers om een ​​verbeterde conversie van de opgewekte stroom te garanderen. Dit type omvormer is de duurste, maar levert ook het beste resultaat.

Waarom is een omvormer belangrijk voor je zonnepanelensysteem?

Een omvormer speelt een centrale rol voor je zonnepanelensysteem. Het zet de gelijkstroom van je panelen om in wisselstroom. Deze vorm van stroom is geschikt voor huishoudelijke apparaten en wordt teruggeleverd aan het netwerk. Een veilige omvormer wisselt niet alleen van zonnepanelen die het beste werken, maar zorgt ook voor een optimaal gebruik van zonne-energie. Door de opgewekte energie optimaal te verdelen, kun je je afhankelijkheid van het netwerk verlagen en je geld besparen op je energierekening.

Conclusie

Een omvormer voor zonnepanelen is een onderdeel van elke installatie. Het zet de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom zodat deze stroom kan worden gebruikt in huishoudelijke apparaten of kan terugstromen naar het netwerk. Afhankelijk van de grootte en kleinste van je zonnepanelensysteem kun je kiezen uit verschillende soorten omvormers, elk met hun eigen voor- en kleinere. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je investeert in een kwalitatieve omvormer die je systeem optimaal laat werken en je energierekening gedeeltelijk.

Ook interessant

Zonnepanelen

Waarom Zonnepanelen Installatie Een Goede Investering IsZonnepanelen installatie wordt steeds populairder in de wereld en terecht. Zonnepanelen zijn ...

Lees verder

Batterij Oplossingen Zonnemeter

Batterij Oplossingen Zonnemeter Wat is een zonnemeter?Een zonnemeter is een apparaat dat wordt gebruikt om de intensiteit van zonlicht te meten. Het ...

Lees verder

Omvormer Zonnepaneel

Alles wat je moet weten over de omvormer voor zonnepanelenAls je gebruik maakt van zonnepanelen om zelf energie op te wekken, wil je er zeker van zij ...

Lees verder