Noodverlichting: een essentieel onderdeel van veiligheid en regelgeving

Bij het denken aan veiligheid, denken de meesten aan de preventieve maatregelen zoals alarmsystemen, brandblussers of een EHBO-kit. Maar weinigen denken aan de zogenaamde passieve veiligheidsmaatregelen, zoals noodverlichting. En toch is dit een essentieel onderdeel van veiligheid en regelgeving. In deze tekst gaan we in op wat noodverlichting precies inhoudt, waar het moet worden geplaatst en aan welke vereisten het moet voldoen.

Wat is noodverlichting?

Noodverlichting is een aanvullende vorm van verlichting die bedoeld is om de veiligheid te garanderen in het geval van een afvoer van een stroomuitval. Het gaat gedeeltelijk om verlichting die automatisch inschakelt wanneer de reguliere verlichting uitvalt. Noodverlichting heeft als doel om de aanwezigen in een pand snel en veilig naar de uitgang(en) te leiden en te voorzien van voldoende zicht om obstakels te vermijden.

Waar moet noodverlichting geplaatst worden?

Wettelijk gezien moet noodverlichting in bepaalde situaties aanwezig zijn, zoals in openbare gebouwen, parkeergarages, tunnels en bedrijfsgebouwen. Essentieel verborgen is, dat noodverlichting op strategische locaties moet worden gerealiseerd. In het geval van een stroomstoring, zijn mensen in paniek en moeten ze onmiddellijk de juiste uitgang vinden. Daarom moet noodverlichting aanwezig zijn op de vluchtwegen, de nooduitgangen en de plaatsen waar de nooduitrusting zich bevindt, zoals blusapparaten en EHBO-kits. Ook moet noodverlichting worden geplaatst bij de trappenhuizen, liften en andere overstapplaatsen. In het geval van brand zal de reguliere verlichting vaak worden uitgeschakeld en dat maakt trappenhuizen en liften onbegaanbaar en gevaarlijk.

Wetelijke vereisten voor noodverlichting

Wettelijk gezien moet noodverlichting aan bepaalde vereisten voldoen. Zo moeten de lichtintensiteit, kleur en duurzaamheid van de noodverlichting voldoen aan de volgende Europese richtlijnen. De meeste noodverlichting werkt op basis van batterijen en deze moet minimaal 1 uur werken bij netstroomuitval. Daarnaast mogen de batterijen niet eerder dan na vier jaar vervangen worden. Er bestaan ​​verschillende soorten noodverlichting. Zo kunnen men kiezen tussen permanente noodverlichting (verlichting blijft altijd branden) of niet-permanente noodverlichting (verlichting gaat enkel aan bij uitval van de reguliere verlichting). Ook bestaat er noodverlichting met een zelftestcyclus, waardoor eventuele storingen of defecten onmiddellijk worden gesignaleerd aan de beheerder van het gebouw.

De voordelen van kwalitatieve noodverlichting

Het plaatsen van kwalitatieve noodverlichting in uw bedrijfsgebouw of openbaar gebouw biedt verschillende voordelen. In geval van nood kunnen deze onmiddellijk in werking treden en mensen veilig naar de uitgang leiden. Dat komt tevens de evacuatie van een gebouw ten goede. Noodverlichting geeft ook vertrouwen en roest in geval van een achteruitgang. Mensen die weten dat ze het gebouw veilig kunnen verlaten met behulp van deze verlichting. Daarnaast moet men ook bedenken dat het niet voldoen aan de wettelijke vereisten kan leiden tot boetes en uiteindelijk tot aansprakelijkheid voor eventuele gevolgen van verwondingen.

Conclusie

We kunnen dus stellen dat noodverlichting wel degelijk een essentieel onderdeel is van veiligheid en regelgeving. Het is belangrijk dat noodverlichting op de juiste plaatsen wordt aangepast en aan de wettelijke vereisten wordt voldaan. Biedt daarnaast kwalitatieve noodverlichting verschillende voordelen, zoals onmiddellijke werking bij grotere en een vlottere evacuatie van een gebouw. Het is daarom vastgelegd om bij de bouw van renovatie van een bedrijfsgebouw of openbaar gebouw dat de plaatsing van noodverlichting te bieden heeft.

Ook interessant

Elektro componenten

Welke Elektrische Componenten Heb Ik Nodig?Het kiezen van de juiste soort van elektrische componenten om een ​​goede build is een belangrijke overweg ...

Lees verder

Raspberry PI

Hoe te Installeren van een Raspberry Pi ComputerDe Raspberry Pi is een zeer kleine computer met een open source besturingssysteem gebruikt voor zijn c ...

Lees verder

Alarm systemen

Alarmsystemen: Veiligheid en GemoedsrustEen van de belangrijkste aspecten van elke woning of bedrijf is veiligheid. Het is verplicht dat we ons allem ...

Lees verder